logo enoturismo spain

 Top Wijnstreken in Spanje [2024]


Meer Wijnstreken

 

Kies je Ideale Bestemming!

 

ANDALUCÍA

Andalusië ligt in het zuiden van het Iberisch schiereiland. Zijn wijnbouwtraditie gaat terug tot de Feniciërs. Het telt meer dan 40.000 hectare wijngaarden en talrijke wijnhuizen. De culturele attracties zijn ontelbaar, maar we kunnen vooral wijzen op de Alhambra in Granada, de Moskee van Cordoba en het Alcazar van Sevilla. Tot de druiven behoren Pedro Ximénez, Moscatel, Palomino en Tempranillo, en er worden wijnen geproduceerd als Jerez, Montilla-Moriles en Vino de la Tierra.


Wijnhuizen Zien

Back to list

ARAGÓN

Aragon, gelegen in het noordoosten van Spanje, heeft een lange wijntraditie die teruggaat tot het Romeinse Rijk. Het heeft 4 oorsprongsbenamingen en meer dan 200 wijnhuizen die wijnen produceren met inheemse druiven zoals Garnacha en Mazuelo. Culturele en natuurlijke bezienswaardigheden zijn het Monasterio de Piedra, het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido, en de Basilica del Pilar in Zaragoza.


Wijnhuizen Zien

Back to list

ASTURIAS

"Asturië, een wijnproducerende regio in het noorden van het Iberisch schiereiland, onderscheidt zich door heldhaftige wijnbouw, ondersteund door de DOP Cangas, en is de thuisbasis van talloze wijnmakerijen die u kunt bezoeken. Tot de bezienswaardigheden behoren pre-Romaanse architectuur, de majestueuze Picos de Europa en de schilderachtige Costa Verde. Asturiaanse wijnen, uniek en geworteld in de wijntraditie, onderscheiden zich door hun frisheid en karakter, gevormd door het invloedrijke Atlantische klimaat. Inheemse variëteiten zoals Albarín en Prieto Picudo voegen iets unieks toe en bieden frisse en aromatische witte wijnen en rode wijnen met structuur en levendigheid.


Wijnhuizen Zien

Back to list

 

CANARIAS

"Het wijnbouwgebied van de Canarische Eilanden bestaat uit 10 herkomstbenamingen verspreid over de verschillende eilanden, waarbij Lanzarote zich onderscheidt als een unieke vorm van wijnbouw in de wereld. De geschiedenis gaat terug tot de oude kolonisten van de eilanden. Het heeft een groot aantal wijnhuizen, waarvan de meeste in familiebezit zijn. Enkele van de bekendste wijnen zijn malvasía en listán negro, gemaakt van lokale druiven. "


Wijnhuizen Zien

Back to list

CANTABRIA

Cantabrië ligt in het noorden van Spanje, badend in de Cantabrische Zee en hoewel het geen bekend wijnbouwgebied is, zijn er talrijke wijnhuizen die bezoeken en wijnproeverijen aanbieden in hun faciliteiten, waar u kunt genieten van de gastronomie, de natuur en de nabijheid van de mensen.


Wijnhuizen Zien

Back to list

CASTILLA LA MANCHA

Castilla-La Mancha is een wijnbouwgebied gelegen in het centrum van het Iberisch schiereiland, met een lange geschiedenis van wijnproductie. Het is het grootste wijnbouwgebied ter wereld wat betreft wijngaarden, met meer dan 300.000 hectare beplant. De regio heeft talrijke wijnhuizen en culturele bezienswaardigheden, zoals de oude stad Toledo, de Don Quichot-route en het nationale park Tablas de Daimiel. De meest opvallende wijnen van de regio zijn de rode wijnen van de Tempranillo druif en de witte van de Airén druif.


Wijnhuizen Zien

Back to list

 

 

CASTILLA Y LEÓN

RIBERA DEL DUERO

Het wijngebied Ribera del Duero ligtop de hoogvlakte van Castilië. Het heeft een wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw, telt meer dan 300 wijnhuizen en staat bekend om de productie van kwalitatieve en complexe rode wijnen, met een intensiteit en structuur die ze uniek maken, voornamelijk gemaakt van de Tempranillo druif. Tot de culturele en natuurlijke bezienswaardigheden behoren het klooster van Santo Domingo de Silos, de indrukwekkende kloof Desfiladero de los Hocinos en de middeleeuwse stad Peñafiel.


Wijnhuizen Zien

Back to list

RUEDA

Het wijngebied Rueda ligt in het midden-noorden van Spanje, ten noorden van de Castiliaanse hoogvlakte. Het heeft een lange wijnbouwtraditie, telt meer dan 70 wijnhuizen en onderscheidt zich door de productie van frisse en aromatische witte wijnen, voornamelijk gemaakt van de Verdejo-druif. Tot de culturele bezienswaardigheden behoren de middeleeuwse stad Medina del Campo, het kasteel van La Mota en de kerk van San Juan de la Cruz in Fontiveros.


Wijnhuizen Zien

Back to list

TORO

Het wijngebied Toro ligt in het westen van Spanje, in de gemeenschap Castilla y León. Met een wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen, telt het meer dan 50 wijnhuizen en staat het bekend om de productie van krachtige, volle rode wijnen, voornamelijk gemaakt van de Tinta de Toro druif. Culturele bezienswaardigheden zijn het klooster van Santa Clara in Tordesillas, de collegiale kerk van Santa María la Mayor in Toro en de stad Zamora.


Wijnhuizen Zien

Back to list

 

CATALUÑA

Catalonië is een wijngebied in het noordoosten van het Iberisch schiereiland. Het heeft een lange geschiedenis en telt meer dan 10 DO's en 1.500 wijnhuizen. Het heeft een veelheid aan culturele en natuurlijke attracties. Catalonië is de bakermat van de Cava en de belangrijkste druivenrassen zijn Garnacha, Cariñena, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay.


Wijnhuizen Zien

Back to list

EXTREMADURA

Extremadura ligt in het zuidwesten van het Iberisch schiereiland. De wijnbouwtraditie gaat terug tot de Romeinse tijd en vandaag de dag telt het meer dan 70 wijnhuizen. Tot de culturele bezienswaardigheden behoren de Romeinse stad Mérida, het klooster van Guadalupe en het historische centrum van Cáceres. De belangrijkste druif is Tempranillo, hoewel ook Garnacha en andere inheemse variëteiten worden verbouwd. De wijnen van Extremadura staan bekend om hun body, smaak en aroma, vooral de rode wijnen met D.O. Ribera del Guadiana.


Wijnhuizen Zien

Back to list

MADRID

De wijnstreek van Madrid ligt in het centrum van Spanje. Met een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen, heeft het talrijke wijnhuizen en staat het bekend om de productie van rode, witte en rosé wijnen, gemaakt van variëteiten als Tempranillo en Garnacha. Het heeft een groot aantal culturele bezienswaardigheden, en de regio heeft ook een groot aantal natuurgebieden waar u een veelheid aan buitenactiviteiten kunt doen en van de natuur kunt genieten.


Wijnhuizen Zien

Back to list

 

MURCIA

Het wijnbouwgebied Murcia ligt in het zuidoosten van Spanje, dicht bij de Middellandse Zee. Met een wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, heeft het talrijke wijnmakerijen en staat het bekend om de productie van rode en witte wijnen, voornamelijk gemaakt van de Monastrell-druif. Tot de culturele en natuurlijke bezienswaardigheden behoren de kathedraal van Murcia, het kasteel van Lorca en het regionale park Sierra Espuña.


Wijnhuizen Zien

Back to list

MALLORCA

Het wijngebied van Mallorca, gelegen in het westelijke deel van de Middellandse Zee in het oosten van het Iberisch schiereiland, betovert met zijn rijke wijnbouwgeschiedenis, de thuisbasis van talloze wijnmakerijen. Tot de attracties behoren adembenemende natuurlijke landschappen zoals de Serra de Tramuntana, de historische stad Palma en unieke druivensoorten zoals Manto Negro en Prensal Blanc, die leven geven aan beroemde rode en witte wijnen.


ver bodegas

Back to list

LA RIOJA

La Rioja is een wijngebied in Noord-Spanje, verdeeld in Rioja Alta, Rioja Baja en Rioja Alavesa staat bekend om zijn meer dan 500 wijnhuizen en zijn lange wijnbouwtraditie. De meest verbouwde druif in het gebied is Tempranillo, die de basis vormt voor de meeste rode wijnen die in de regio worden geproduceerd en bekend staat om de kwaliteit en de body van de wijnen. Bezoekers kunnen genieten van wijntours en proeverijen en enkele van de beroemdste rode en witte wijnen van Spanje proeven. Naast het wijnproeven kunnen toeristen genieten van het prachtige natuurlijke landschap van de regio, met zijn bergen, dorpen en middeleeuwse steden, evenals de heerlijke lokale gastronomie en historische en culturele bezienswaardigheden zoals: San Millán de la Cogolla klooster, de stad Logroño of het natuurpark Sierra de Cebollera.


Wijnhuizen Zien

Back to list

 

 

PAÍS VASCO

RIOJA ALAVESA

Rioja Alavesa ligt in het zuiden van Baskenland, in het noorden van Spanje. Deze regio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw, en de meer dan 200 wijnhuizen bieden een grote verscheidenheid aan wijnen van hoge kwaliteit, met name die gemaakt van Tempranillo en Garnacha druiven. De regio biedt ook culturele bezienswaardigheden zoals de middeleeuwse stad Laguardia, de Sierra de Cantabria en de indrukwekkende archeologische vindplaats La Hoya.


Wijnhuizen Zien

Back to list

GALICIA

Galicië is een wijnbouwgebied in het noordwesten van Spanje, grenzend aan de Atlantische Oceaan. Het heeft vijf oorsprongsbenamingen: Rías Baixas, Ribeiro, Valdeorras, Monterrei en Ribeira Sacra. De wijnbouw in deze regio is uniek omdat de heroïsche wijnbouw als teeltvorm overheerst, met meer dan 200 wijnhuizen. Bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Santiago de Compostela, de Galicische kust en de Rias Baixas. De meest opvallende wijnen zijn witte wijnen van de Albariño-druif en rode wijnen van de Mencía-druif.


Wijnhuizen Zien

Back to list

C.VALENCIANA

De Valenciaanse Gemeenschap ligt in het oosten van het Iberisch schiereiland en is een van de oudste wijnproducerende regio's van Spanje. Het heeft meer dan 300 wijnhuizen en biedt talrijke culturele en natuurlijke attracties. De belangrijkste inheemse druiven zijn Monastrell, Bobal en Moscatel, en de populairste wijnen zijn de jonge rode wijnen en rosés en de droge en zoete witte wijnen.


Wijnhuizen Zien

Back to list

NAVARRA

Navarra is een wijnbouwgebied in het noorden van het Iberisch schiereiland, met een wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de eerste eeuw. Het telt meer dan 200 wijnhuizen en tot de culturele en natuurlijke attracties behoren de wijnroute, de Camino de Santiago en het natuurreservaat Bardenas Reales. De belangrijkste druivensoorten zijn Garnacha, Tempranillo en Cabernet Sauvignon, die rode, witte en roséwijnen van hoge kwaliteit opleveren.


Wijnhuizen Zien

Back to list


 
33